Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ  


 Ένα "κλασσικό"  πλέον βίντεο, από τον σύμβουλο εκπαίδευσης Κεν Ρόμπινσον, που δίνει αφορμές για πολλές συζητήσεις.

   "Προσπαθούμε να συναντήσουμε το μέλλον κάνοντας ό,τι κάναμε και στο παρελθόν".


    Η ακαδημαϊκή επάρκεια (ολοκλήρωση κύκλου κλασσικών σπουδών) βρίσκεται στο DNA του προτύπου της εκπαίδευσής μας. Με βάση αυτό το κριτήριο χωρίζουμε τους ανθρώπους σε "έξυπνους" και "όχι έξυπνους". Έτσι πανέξυπνοι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν είναι έξυπνοι. Αυτή η διαστρέβλωση προκαλεί αύξηση, ιδιαίτερα στα πολιτισμένα κράτη, του συνδρόμου ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας)

   Στην Αμερική το ADHD αυξάνεται σαν πανούκλα και αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά (!!!...)

   "Τα παιδιά πολιορκούνται από πληροφορίες και καλέσματα από όλες τις πλατφόρμες: Κομπιούτερς, κινητά τηλέφωνα, διαφημίσεις, τηλεόραση, ... και εμείς τα τιμωρούμε επειδή αφαιρούνται. Από τι αφαιρούνται; Από ένα συνήθως βαρετό σχολείο;"

   "Βλέπουμε το σχολείο να λειτουργεί πάνω σε βιομηχανικά πρότυπα. Ομαδοποίηση κυρίως με βάση την ηλικία (ημερομηνία παραγωγής), διαχωρισμός γνωστικών αντικειμένων, κουδούνια - ωράρια, ομογενοποίηση και συμμόρφωση. Δηλαδή ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ".

   Ποιο το πρόβλημα; Καταστρέφουμε την αποκλίνουσα σκέψη. Το απαραίτητο στοιχείο της δημιουργικότητας. 

   "Δημιουργικότητα είναι η διαδικασία να γεννάς γνήσιες ιδέες που έχουν αξία. Αποκλίνουσα σκέψη είναι η ικανότητα μα βλέπεις πολλές απαντήσεις σε μια ερώτηση.
Είναι ικανότητα των πραγματικά ευφυών ανθρώπων".

   Η έρευνα δείχνει 
1) ότι σχεδόν όλοι έχουν αυτήν την ικανότητα και 
2) όσο εξελίσσεται η εκπαίδευση τόσο μειώνεται η ικανότητα για αποκλίνουσα σκέψη.

   "Μια είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα", "και είναι στο τέλος του βιβλίου που πρέπει να διαβάσεις", "και μην κοιτάς τις λύσεις", "και μην αντιγράφεις"...
Έξω από το σχολείο αυτό λέγεται "συνεργασία".

   Ας σκεφτούμε λοιπόν, δημιουργικά αλλάζοντας τα πρότυπα λειτουργίας. Ας δεχτούμε επιτέλους ότι "η πραγματική μάθηση γίνεται καλύτερα μέσα σε ομάδες. Η συνεργασία είναι το υλικό ανάπτυξης",

Το δικό μας σχόλιο είναι ότι δεν πρέπει να απορρίπτουμε ασυζητητί τις κοινωνιογνωστικές  και ομαδοσυνεργατικές μεθόδους διδασκαλίας. Υπάρχει μια ευκαιρία για εφαρμογή στα νέα "φρούτα" του σχολείου που λέγονται PROJECT και  της ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
Ας σκεφτούμε προτού πέσουμε στην παγίδα να εφαρμόζουμε σωστές μεθόδους με λάθος τρόπο.

Και η ομιλία του πάνω στο ίδιο θέμα στο TED

https://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity?language=el#t-253730Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου